Jak se vyrábí mýdlo U Kormorána

18.09.2015 20:19

V tomto článku bychom vám chtěli v názorné fotoreportáži ukázat, jak vyrábíme naše mýdla. Konkrétně je zde zachycena výroba kávového mýdla.

Na první fotce je zachycena příprava základních surovin - kokosového tuku a olivového oleje. Olivový olej je tmavě hnědý, protože v něm byl čtrnáct dnů naložen kávový extrakt.


Dále následuje navážka vody a hydroxidu sodného. Obojí jsou reakční činidla a musí se zvážit s přesností na desetiny gramu. Hydroxid sodný se jako reakční činidlo během procesu výroby ztratí, takže v hotovém mýdle již není.


Roztok hydroxidu sodného se přidává po malých částech za stálého míchání. Protože při reakci vzniká velké množství tepla, musí se směs chladit (proto je v lavóru led).


Optimální teplota je 27 stupňů, ale někdy dá práci na této teplotě reakci udržet.


Směs se míchá tak dlouho, až ztuhne do konzistence krupičné kaše.


Pak se lije do forem, kde zraje něco přes týden.


A pak se z forem vyklopí hotová mýdla.